Wednesday, March 17, 2021

Puasa dan Anda

 

2.Gasteroenteritis

Dibulan puasa menjadi budaya kita membeli juadah berbuka puasa di bazar2 ramadhan. Terlalu banyak pilihan makanan menyebabkan kita rambang mata. Kita beli dengan banyak ,berbagai jenis akhirnya sama ada terbuang tidak dimakan ; atau kita makan kesemuanya hingga susah hendak bernafas kerana kekenyangan.

Makan terlalu banyak , bercampur2 bolih menyebabkan makanan tidak hadam dan sakit perut.Biasanya tren ini berlaku diawal2 puasa kerana nafsu makan yang tidak terkawal. Tiada cara lain mengatasi masalah ini; hanya lah dengan mengawal makan minum kita. Beri ruang sepertiga perut kita untuk udara supaya kita mudah bernafas. beli satu menu sahaja sehari.Esuk kita cuba menu yang lain.

Makanan yang dijual di bazar yang bermula jualannya pada pukul 3 petang;sudah tentu penyediaanya sebelah pagi.Makanan yang kelihatan segar, tapi mungkin sebenarnya sudah hampir basi. Kita harus memilih makanan yang masih panas supaya bila tiba waktu berbuka masih sedang elok untuk dimakan.Harus diingat ada jenis kueh muih yang cepat basi kerana semula jadi begitu..contoh nya bahan kelapa parut pada makanan itu.

Makanan yang tak habis dimakan [waktu berbuka dan sebagainya] tidak harus disimpan didalam peti ais terlalu lama. Samaada ditutup dengan sempurna atau tidak ditutup, makanan yang disimpan didalam peti ais tetap tercemar dan bila terlalu lama akan terjadi fermentasi atau bakteria akan membiak dalam makanan. Pemakan makanan akan keracunan walaupun telah dipanaskan dengan microwave atau oven,

Ada penjual yang tidak menutup makanan dengan sempurna ;menyebabkan dihinggapi lalat.Lalat mampu bertelor dalam beberapa saat sahaja dan meninggalkannya pada tempat yang sukar dilihat. Sesiapa yang termakan telor lalat bolih mengalami sakit perut dan cirit birit yang serius. Walau bagaimana pun keracunan kerana telor lalat tidak bersifat massa, iaitu hanya seorang dua sahaja yang kebetulan termakan makanan tercemar.

 Penyedia makanan dan pekerja pembuatan telah diwajibkan olih KKM untuk mengambil suntikan vaksin anti thyphoid sebelum lesen diberikan. Tujuan nya adalah untuk mengelak mereka2 ini dari dijangkiti thyphoid ;sebagai pembawa atau sebagai pesakit bergejala.Jika tidak mereka akan menyebarkan penyakit melalui makanan yang mereka jual. Keracunan disebabkan thyphoid adalah sangat serius dan bolih membawa maut.

Pesakit keracunan makanan perlu rawatan rehabilitasi air mengikut darjah dehydrasi. Jika teruk pesakit perlu infusi drip saline di dalam ward jagaan harian. Kes yang tidak serius ,cukup dengan meminum garam rehydrasi secukupnya. Minum air mineral;atau airkelapa;kadang2 mencukupi untuk rehydrasi yang simple. Air rehydrasi yang bergas harus dibuang gas nya dahulu dengan cara membiarkan terbuka penutupnya kerana gas bolih menyebabkan kembung angin.


No comments: